0
Nakupovalna košarica je prazna

Alergija na Fel D1


ALERGIJA NA "MAČJO DLAKO"

 

Alergija na mačke in mačjo dlako je v resnici alergija na protein Fel D1, katerega proizvaja mačka v svoji slini in se nahaja v ostalih izločkih. Alergija je lahko zelo neprijetna zadeva, še sploh, če zadane ljubitelja mačk. Na srečo se med pasmami mačk najdejo tudi pasme, ki so primerne za sobivanje z alergiki, tako poimenovane hipoalargene mačke. Te mačke proizvajajo zelo male količine alergena, vendar so kljub temu potrebni previdnostni ukrepi:

  • po vsakem cartanju mucke si je potrebno temeljito oprati roke in se ne dotikati obraza
  • mucka je potrebno redno česati
  • mucku lahko občasno obrišemo kožuh-kožo z vlažno krpo
  • redno je potrebno čiščenje mačjega WC-ja
  • redno sesajte prostore, v katerih sobiva mucek

Pri čiščenju in higieni mucka naj sodelujejo družinski člani, ki niso alergični.

Med hipoalergene mačke spadajo naslednje pasme mačk: Balijka, Orientalska kratkodlaka mačka, Javanka, Korniš Rex, Devon Rex, Sfinga, Sibirska mačka - Neva Masquerade.

Za pasmo Neva Masquerade po nekaterih trditvah velja, da 75% alergikov popolnoma normalno sobiva z mačko, v kolikor pa se dosledno izvajajo previdnostni ukrepi pa je ta procent lahko še višji.

Tudi naše vzrejališče ima zelo pozitivne izkušnje z umestitvijo naše mucke v dom otroka in nekaj odraslih oseb z dokazano alergijo na Fel D1.

V zvezi z alergijo je še zanimivo, da bi naj samčki proizvajali več alergenov kot samičke, pravtako bi naj svetleje obarvane naštete hipoalergene mačke proizvajale manj alergenih snovi.