0
Nakupovalna košarica je prazna

ZAKAJ PASEMSKA MAČKA?


L  I  Z  A
L I Z A

Spoznajte Lizo.

 

Liza je ambasadorka vseh pasemskih živali sumljivega izvora, zato bi z vami delila svojo zgodbo.

Na prodaj je bila pri preprodajalcih preko malega oglasa na znanem slovenskem spletnem portalu. V Slovenijo je sicer prišla z dokumentacijo, ki je zadostila zakonskim zahtevam vendar je bilo veliko podatkov v potnem listu lažnih. Na papirju je Liza kak mesec starejša, kar pomeni, da je bila od mame odvzeta prezgodaj in pasme main coon, čeprav v resnici ni čistokrvna.
Novi lastniki so jo takoj vzljubili, vendar še zdaleč niso pričakovali, da so kupili mladička z resnimi zdravstvenimi težavami. Mucka je bila čisto koščena in je zelo zaostajala v rasti, saj je imela hudo kronično drisko. Zaradi osebnih razlogov (prosimo, brez obsojanja, ker so bili opravičeni) Lize niso mogli več obdržati, vendar pa bi bila predaja bolne muce novim lastnikom nemogoča in neodgovorna. Tako smo muco začasno posvojili na kliniki. Potrebnih je bilo veliko preiskav, da bi izključili prirojene okvare prebavil, infekcijske in parazitarne bolezni, in tako našli vzrok njene bolezni. Liza je za okrevanje potrebovala več različnih zdravil, probiotike in striktno dietno prehrano. Ko je že izgledalo, da se je driska umirila, se ji je ob cepljenju ponovno sesul imunski sistem in spet smo bili na začetku…
Ves trud se je po dobrem mesecu začel obrestovati, Liza je začela bolj intenzivno pridobivati na teži in iztrebki so postajali normalni - nič nas tiste dni ni osrečilo bolj, kot pogled na čvrst mačji kakec . Tik pred božičnimi prazniki je odšla v nov dom k izkušenim lastnikom, ki so se zavedali, da se lahko driska hitro ponovi ali pa bo muca morda imela celo življenje težave. Na srečo ni tako, Liza je v odlični kondiciji, malo je »lumpasta«, kot se za mačko spodobi, predvsem pa je dobra družba vsem svojim ljudem in kužkom , ki živijo z njo.

S to zgodbo bi vam radi sporočili, da nikar ne kupujte živali z nepreverjeno zgodovino na spletnih portalih. Ogromno zgodb je, kjer se lastnikom (in nam) trga srce, ko se zavejo, da ima mala kepica, ki so jo na prvi pogled vzljubili ogromno zdravstvenih težav. Včasih veterinarji lahko pomagamo, včasih so težave preveč hude. Nedvomno pa je za novega lastnika to velik ter nepotreben finančni in psihični zalogaj.
Poleg tega je ob nakupu živali (predvsem kadar te prihajajo iz tujine) potrebna velika pozornost, da imajo primerno dokumentacijo. Zakonodaja želi ustaviti nelegalno preprodajo (pasemskih) živali, vendar s kaznimi ne udari po žepu prodajalca, temveč nove lastnike, ki se niso prej pozanimali, kakšno dokumentacijo potrebujejo ob pridobitvi psa oz. mačke.

Prave poti za pridobitev psa ali mačke so:
- posvojitev preko zavetišča ali društva (po možnosti živali iz Slovenije);
- nakup pasemskih živali z rodovnikom od preverjenih vzrediteljev in sicer mladiče živali, ki imajo zagotovljen veterinarski pregled na genetsko pogojene bolezni, ki jih zahteva pasemski standard.

 

DELITE LIZINO ZGODBO NAPREJ, DA SE ZGODBE, KOT JE NJENA NE BI VEČ PONAVLJALE!


(Ko ne bo več povpraševanja, ne bo več ponudbe!)

 

vir: FB / Veterinarstvo Trstenjak-Zajc, klinika za male živali

Foto: Anja Troha Canine Photography