0
Nakupovalna košarica je prazna

ALERGIJA NA MAČJO DLAKO


ALERGIJA na Fel D1

"MAČJO DLAKO"

 

Alergija na mačke in mačjo dlako je v resnici alergija na protein Fel D1, katerega proizvaja mačka v svoji slini in se nahaja v ostalih izločkih. Alergija je lahko zelo neprijetna zadeva, še sploh, če zadane ljubitelja mačk. Na srečo se med pasmami mačk najdejo tudi pasme, ki so primerne za sobivanje z alergiki, tako poimenovane hipoalargene mačke. Te mačke proizvajajo zelo male količine alergena, vendar so kljub temu potrebni previdnostni ukrepi:

  • po vsakem cartanju mucke si je potrebno temeljito oprati roke in se ne dotikati obraza
  • mucka je potrebno redno česati
  • mucku lahko občasno obrišemo kožuh-kožo z vlažno krpo
  • redno je potrebno čiščenje mačjega WC-ja
  • redno sesajte prostore, v katerih sobiva mucek

Pri čiščenju in higieni mucka naj sodelujejo družinski člani, ki niso alergični.

Med hipoalergene mačke spadajo naslednje pasme mačk: Sibirska mačka - Neva Masquerade, Balijka, Orientalska kratkodlaka mačka, Javanka, Korniš Rex, Devon Rex, Sfinga.

Za pasmo Neva Masquerade po nekaterih trditvah velja, da 75% alergikov popolnoma normalno sobiva z mačko, v kolikor pa se dosledno izvajajo previdnostni ukrepi pa je ta procent lahko še višji.

Tudi naše vzrejališče ima zelo pozitivne izkušnje z umestitvijo naše mucke v dom otroka in nekaj odraslih oseb z dokazano alergijo na Fel D1.

V zvezi z alergijo je še zanimivo, da bi naj samčki proizvajali več alergenov kot samičke, pravtako bi naj svetleje obarvane naštete hipoalergene mačke proizvajale manj alergenih snovi. 

Mit o hipoalergeni mački

Ljudje si želijo mucka, a ga iz takšnega ali drugačnega razloga ne morejo imeti. Če je problem pomanjkanje časa ali ekonomskih sredstev – mucka je vendarle dolgoletna odgovornost – je seveda najbolj odgovorno, da se ne odločimo za lastništvo mačke. Če pa je težava »le« alergija na mačjo dlako, pa morda vendarle še ne gre obupati.

Ob brskanju po spletu boste našli številne sezname mačjih pasem, ki veljajo za hipoalergene, kar pomeni, da naj ne bi povzročale alergij. Na tej točki se zdi pomembno, da poudarimo, da hipoalergena mačka, ki bi jo prenašali vsi alergiki in astmatiki, ne obstaja.

A pojdimo lepo od začetka. Ko govorimo o alergiji na mačjo dlako, pravzaprav že v osnovi napačno poimenujemo vzrok alergijske reakcije. Pri alergijah, povezanih z živalmi, ne gre za to, da bi bili ljudje alergični na dlako samo, temveč se imunski odziv telesa sproži ob stiku z beljakovinami, ki so v koži, slini in drugih izločkih živali. V primeru mačk je to beljakovina, poimenovana Fel d 1. Kožo, slino in izločke pa imajo seveda vse vrste mačk. Alergije na beljakovine v mačji slini so najpogostejši vzrok za kihanje, srbečico in draženje sluznice, in ker se mačke z uporabo sline čistijo, se le-ta prenese tudi na njihovo dlako, kar pomeni, da se je alergenu ob lastništvu mačke nemogoče izogniti.

Ne obstaja torej mačka, ki ne bi imela sline, odmrlih kožnih celic (tudi če nima dlake) in drugih izločkov, obstajajo pa dokazi, da posamezni alergiki lažje sobivajo z nekaterimi vrstami mačk kot z drugimi, saj le-te proizvajajo manjše količine alergena. Torej ne obstaja ne-alergena pasma mačk, vendar pa določene pasme nekateri alergiki lažje prenašajo. Slednje je v največji meri odvisno od posamezne mačke in posameznega alergika – to, da neka mačka velja za alergikom prijazno, torej ne zagotovi, da bo posamezen pripadnik te pasme lahko uspešno sobival z alergikom. Ujemanje je potrebno ugotoviti na individualni ravni.

V kolikor je želja po mačjemu ljubljenčku zares velika, je vsekakor priporočljivo, da alergična oseba z izbrano mačko predhodno preživi nekaj časa, v obliki več krajših obiskov, medsebojne igre in božanja, da lahko zazna ali se bo alergija pojavila ali ne oziroma tudi v kako hudi obliki in s kakšnimi simptomi se bo pojavila. Če je želja dovolj velika, je včasih zares zgolj potrebno poiskati pravo mucko zase.

 

Avtor: revija Mucek - 26. 2. 2015