0
Nakupovalna košarica je prazna

Vaš prispevek k dobremu počutju in zdravju vaše mačke


Krtačenje, nega krempljev, oči, ušes in zob so ukrepi, s katerimi pripomorete k dobremu počutju in zdravju mačke, če jih le izvajate redno.
Če se je mačka kot mladič dobro socializirala, v svoji odrasli dobi ne bi smela imeti težav z omenjenimi ukrepi, saj ti predstavljajo osnovno nego, katere mora biti mačka deležna skozi vse življenje. Če se mačka upira, morate izkazati veliko mero potrpežljivosti in nežnosti. Nikar ne oklevajte, temveč se za nasvet obrnite k veterinarju ali drugim strokovnjakom, kot so vzreditelji ali poklicni negovalci.


Odstranjevanje mrtve dlake


Krtačenje je pomembno, saj poleg estetskega učinka - redno negovana dlaka je lepša - pripomore k temu, da mačka med umivanjem zaužije manj mrtve dlake. Ne smemo pozabiti, da mačke 30% svojega časa posvetijo ravno umivanju in da mačkam, ki živijo v zaprtem prostoru, dlaka izpada skozi vse leto. 4-kilogramska mačka dnevno prebavi 10 cm³ zaužite mrtve dlake!
Dolgodlake perzijke je tako treba razčesati vsak dan. Nato pa dlako še skrtačiti. Pri kratkodlakih mačkah ali mačkah z ravno dlako, kot so siamke in abesinke, je potrebno le glajenje z roko. Mačke pasme maine coon, ki imajo srednje dolgo dlako, potrebujejo krtačenje z mehko krtačo enkrat tedensko. Enako velja za kratkodlake mačke s podlanko, kot je eksotka.
Dlaka je ogledalo uravnotežene prehrane. Pomanjkanje beljakovin ali določenih aminokislin lahko pospeši izpadanje dlake, upočasni njeno rast ali pa se odrazi v krhkosti dlake, ki je povrhu vsega še brez leska. Naravno lepoto dlake lahko krepite s primerno hrano Health Nutrition*, ki vsebuje vse hranilne snovi, potrebne za rast in obnovitev dlake ter njen sijaj.


Na kaj morate biti pozorni


V notranjem kotičku očesa se lahko začne kopičiti nečistoča. Nežno jo odstranite z robčkom, navlaženim s temu namenjenim losijonom. Mačkam ne sme teči ne iz oči, ne iz nosu.
Ustrezna ustna higiena se začne pri dnevnem krtačenju zob, ki preprečuje nastanek zobnega kamna. Na voljo so zelo okusne zobne paste, ki jih na zobe nanesete s posebno ščetko ali robčkom. V vsakem primeru pa morate redno spremljati stanje zobovja, saj imata 2 od 3 mačk težave z zobmi. V primeru težav z zobmi priporočamo suho hrano Health Nutrition*, primerno za vzdrževanje ustne higiene. Briketi lahko z mehanskim drgnjenjem preprečijo nastanek zobnih oblog in zobnega kamna. Posebne aktivne sestavine v hrani vežejo kalcij iz sline in preprečujejo njegovo kopičenje v obliki zobnega kamna.
V uhljih prav tako ne sme biti nečistoč. Po potrebi jih očistite z robčkom ali kosom vate, navlaženim s posebnim losjonom. Uporabo vatiranih palčk odsvetujemo.


Kremplji


Striženje krempljev ni v nobenem pogledu pohabljanje mačk. Pravzaprav lahko s tem zmanjšate praskanje mačk in morebitno škodo na pohištvu, ki jo lahko povzročijo mačke, ki živijo v hiši oz. stanovanju. Kremplje najlažje ostrižete tako, da mačko zavijete v brisačo, iz katere molita samo njena glava in tačka, na kateri boste pristrigli kremplje. Pri tem morate uporabljati posebne škarjice. Kremplje strižete tako, da nežno pritisnete ob prstnico, pri čemer kremplji izstopijo. Bodite pozorni na to, da odstrižete le prosojni del kremplja, rožnatega dela pa se izogibajte, saj lahko pride do krvavitve. Ne pozabite na zakrnele kremplje na prednjih tacah!


Kopanje?


Mlada mačka, ki je že sodelovala na razstavah, je gotovo navajena nege, saj mora biti njena dlaka ob ocenjevanju s strani sodnika brezhibna. Ko mačka odraste in se več ne udeležuje razstav, priporočamo, da obred kopanja ohranjate še naprej, pri čemer je treba uporabljati poseben šampon, prostor primerno segreti in v kad namestiti podlogo proti drsenju. V kadi naj bo le nekaj centimetrov vode, pri čemer je treba mačko počasi zmočitiin šele nato na dlako nanesti šampon. Mačko morate temeljito izplakniti in jo nežno obrisati z brisačo. Dokler se dlaka ne posuši, mora mačka ostati v toplem prostoru. Kljub temu pa se številne mačke kopanja nikoli ne navadijo. Po potrebi lahko nanje nanesete prašek brez vonja, ki nadomesti suhi šampon, nato pa ga s krtačenjem odstranite.
Če opazite kakršnokoli spremembo zunanjega videza ali vedenja mačke, se morate takoj odpraviti k veterinarju.


Cepljenje, razglistenje in zatiranje zajedavcev


Cepiva dajejo mačkam imunost proti določenim boleznim. S pomočjo cepiv lahko preprečimo bolezni, kot so mačja kuga, nahod in levkoza, vendar mora mačka prejemati obnovitvene odmerke, kot jih predpiše veterinar.
Da bi mačko zaščitili pred napadom notranjih zajedavcev, mora redno dobivati zdravila proti notranjim parazitom, ki ga predpiše veterinar. Če mačka dobi bolhe, mora ponovno dobiti zdravilo proti notranjim parazitom, saj lahko trakulja (Dypilidium caninum) pride v telo z bolho, ki jo mačka požre! Razglistenje je eden od osnovnih ukrepov za vzdrževanje zdravja mačk, saj lahko te svoje zajedavce prenesejo tudi na človeka!
Zunanji zajedavci, kot so bolhe in uši, lahko prav tako slabo vplivajo na zdravje mačke. Ko mačji mladič dopolni 2 meseca, ga veterinar lahko zdravi z antiparazitikom. Priporočamo tudi odstranjevanje zajedavcev iz okolja, v katerem živi mačka.


Praskalnik in mačje drevo za dobro počutje vseh ...


Lastniki svojim malim ljubljenkam pogosto očitajo škodo, ki jo te s svojim praskanjem povzročajo na naslanjačih, kavčih in tapetah. To težavo pa lahko omejimo z navpičnim praskalnikom ali, še bolje, z mačjim drevesom. To je izdelano iz lesa, prekritim s sisalom. Drevo naj ima več ploščadi ali prostorov za skrivanje, ki naj bodo na različnih višinah. Tako bo vaša mačka imela čisto svoje ozemlje, kjer bo lahko pokazala svoje plezalne spretnosti, opazovala okolico, počivala in si po želji brusila kremplje.