0
Nakupovalna košarica je prazna

Kako nam mačke izkazujejo ljubezen


[vnesite opis za sliko]
[vnesite opis za sliko]

Mačke kažejo čustva na zelo prefinjen način. Zato smo lahko pogosto zmedeni in ne razumemo, kaj nam želijo v določeni situaciji povedati.

A mačke v nečem nikoli ne lažejo – v izkazovanju naklonjenosti. Res je, da svoje ljubezni in naklonjenosti ne razsipavajo naokrog vsem na očeh. A če ste pozorni, boste lahko opazili drobne malenkosti, s katerimi vam vaša mačka želi povedati, da vas ima rada.

 

 1. Drgnjenje z glavo


Kadar se nas z obrazom dotakne druga oseba, je to jasen znak naklonjenosti. Pri mačkah ni tako očitno, a sporočilo je še močnejše. Ko se mačka z glavo podrgne ob nas, sprošča kemične signale feromone, ki sporočajo, da nam zaupajo, se ob nas počutijo varne ter nas cenijo.


2. Predenje


Mačke predejo zaradi različnih razlogov, a vsaka mačka ima eno določeno vrsto oglašanja, ki jo hrani samo za vas in s tem izraža naklonjenost. Predenje pri mačkah tudi zniža srčni utrip ter jim tako pomaga pri sproščanju.


3. Ljubezenski ugrizi


Če vas vaša mačka kar naprej grizlja, je najbolj možno, da je kar malo zagledana v vas. Precej lahko je ločiti navadne ugrize od ljubezenskih – prvi bolijo, medtem ko drugi le žgečkajo. Z nežnim grizljanjem nam mačka sporoča, da nas ima rada.


4. Trzajoč rep


Rep je eno glavnih orodij mačje komunikacije. Če bomo pozorni na rep naše mačke, bomo lahko veliko izvedeli o njenem počutju. In če opazite, da konica repa vaše mačke trza, kadar se vam približuje, mačka tako izraža svoje veselje in srečo. To je nezamenljivi znak oboževanja do vas.


5. Ponujanje trebuščka


Če se mačka pred vami sproščeno vrže na tla in se začne valjati, je to znak velikega zaupanja. Mačke namreč prostovoljno pokažejo svoj trebuh pred drugim bitjem le, če mu neomajno zaupajo. Občutek varnosti je eden glavnih pogojev za močno navezanost pri mačkah.


6. Lizanje po laseh ali ušesih


Takšno urejanje in ljubkovanje drugih mačke uporabljajo izredno redko, a če boste deležni enega teh redkih izkazovanj nežnosti, ste lahko zelo srečni. Z negovanjem drugega vam mačke pokažejo, da ste sprejeti v njihov najožji krog prijateljev in da vam zaupajo.


7. "Poljubljanje z očmi"


Večkrat slišimo, da mačke poljubljajo z očmi. In res, mačke hranijo direktni očesni stik le za ljudi, ki jih imajo rade ter jim zaupajo. Če je njihov pogled v oči pospremljen še s počasnim mežikanjem, ste pravkar prejeli mačji poljub z očmi.


8. Obdarovanje


Razumemo, da mrtva miška na predpražniku najbrž ne spada med vaše največje skrite želje. A vaša mačka se zelo potrudi, da ujame darilo prav za vas. Mačke imajo kljub udomačitvi v sebi še vedno močan lovski nagon in delitev ulovljenega plena z vami je znak prijateljstva in zaupanja. Bodite vsaj toliko vljudni, da se vaši mački zahvalite za darilo in vsaj poskusite pokazati nekaj veselja. Vaša mačka vas obožuje in vam želi to na vsak način izkazati.
Kakšen je najboljši način vračanja ljubezni vaši mački?
Z najboljšo hrano za mačke in zelo veliko kvalitetnega mesa, nobenih žit, nobenih stranskih produktov.