0
Nakupovalna košarica je prazna

Pravilna prehrana mačk


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za razliko od vseh drugih sesalcev je mačka pravi mesojed. Da lahko preživi in da je zdrava, v svoji prehrani vsakodnevno potrebuje beljakovine živalskega izvora.
Vendar pa ji ne zadostujejo le beljakovine in poleg njih potrebuje še maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale in seveda tudi vodo.
Za mačko najbolj primerna je uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse snovi v pravilnih sorazmerjih, da zadovolji njene dnevne potrebe.
Sami bomo zelo težko pripravili popolnoma uravnovešene obroke za našo mačko, zato je najbolj primeren način hranjenja uporaba industrijsko pripravljene hrane, ki vsebuje vse snovi v pravilnem sorazmerju. Takšna hrana je na voljo v suhi in polsuhi obliki (briketi) in v pločevinkah.


Beljakovine ali proteini


V beljakovinah živalskega izvora so določene aminokisline – taurin, ki so v mačjem telesu nujno potrebne za rast in obnavljanje telesnih tkiv. Iz beljakovin mačje telo tvori tudi energijo, iz njih so sestavljeni encimi, hormoni in protitelesa.
Potrebe po beljakovinah v mačjem telesu so zelo velike zato, ker mačka njihove razgradnje v telesu ne more prilagoditi zaužiti količini – dnevno jih mora torej zaužiti bistveno več kot jih njeno telo razgradi in uporabi. Zato mora primerna mačja hrana vsebovati najmanj 25-30% beljakovin živalskega izvora.

 

Maščobe


Maščobe so za mačko energijski vir. Poleg tega so v njej tudi nujno potrebne maščobne kisline, ki so pomembne za zdravo kožo in dlako in ki pomagajo pri delovanju ledvic.
Iz maščobe se iz črevesne vsebine vsrkajo tudi v maščobi topni vitamini: A, D, E in K.

 

Ogljikovi hidrati


predstavljajo dodaten energijski vir v prehrani mačke in so tudi koristen vir vlaken, potrebnih za zdravo prebavo in črevesje, vendar pa niso nujno potrebni za mačko.

 

Vitamini


so v mačjem telesu potrebni pri uravnavanju življenjsko nujnih procesov.
Delimo jih v dve glavni skupini:
- v vodi topne: skupina B in vitamin C
- v maščobi topne: A, D, E in K
Za zdravje mačke so nujno potrebni vitamini: A, B1, B2, B6, C, D, E, K.

 

Minerali


imajo v mačjem telesu podobno vlogo kot vitamini, vendar pa so potrebni tudi pri sestavi okostja (kalcij, fosfor), krvi (železo) ipd.
Mačka potrebuje naslednje minerale: natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, baker, jod, mangan, cink in kobalt. Vitamini in minerali se nenehno izločajo iz mačkinega telesa, zato jih mora redno dobivati s hrano.

 

Voda


Ob vseh že naštetih snoveh ne pozabimo, da mora imeti mačka vedno na razpolago tudi svežo vodo.

 

Število in velikost obrokov


Mačji mladič

 

Mačji mladič potrebuje dnevno tudi štirikrat toliko energije na enoto teže kot odrasla mačka – torej naj bi pojedel dnevno glede na svojo telesno težo zelo veliko hrane.
Seveda zato zahteva več obrokov dnevno kot odrasla mačka. Razlog je preprost: zmogljivost njegovega želodčka je majhna in zato mu je potrebno dati več obrokov dnevno, da bi se lahko nahranil.
Praviloma mačjega mladiča hranimo 5-6 na dan.
Posebno pri mačjih mladičih je najbolj pomembno, da uživajo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj vseh snovi za njegov normalen razvoj. Zato je pameten nasvet, da ravno pri mladičih najbolj upoštevamo priporočilo prehranjevanja z industrijsko pripravljeno hrano. Seveda je pametno uporabljati hrano, ki je narejena posebej za mačje mladiče, saj le ta vsebuje večje količine snovi, ki so za razvoj mladiča nujno potrebne.

 

Odrasla mačka

 

Odrasli mački zadostujeta dva večja obroka dnevno.
Nekatere pasme zahtevajo zaradi večje aktivnosti več obrokov, kar pa lahko preprosto rešimo s tem, da ji nastavimo posodico s suho hrano in skodelico vode, ki ju ima vedno na razpolago. Takšne navade seveda ne bomo prakticirali, če ima naša mačka preveliko telesno težo.
Breje in doječe mačke potrebujejo več hrane , zato jih seveda hranimo večkrat na dan. Normalno imajo povečan apetit in hrano zahtevajo same, tako zanje velja približno isto število obrokov kot za mladiče – 3 do 5 obrokov dnevno.

 

Pogoste napake pri hranjenju mačk

 

mleko: večina mačk mlečnega sladkorja v mleku sploh ne more prebaviti in ji lahko povzroča drisko;
meso, jetra, ledvička / drobovina: vsebujejo mnogo premalo kalcija, poleg tega je v njih neprimerno sorazmerje med kalcijem in fosforjem; jetra vsebujejo prevelike količine vitamina A, ker lahko povzroči hipervitaminozo; surovo goveje meso pri mladičih in starejših mačkah rado povzroča zaprtje, drobovina pa driske; takšna hrana je primerna samo kot občasen priboljšek, ne kot osnovni vir hranilnih sredstev; če ob pripravljeni hrani včasih hranimo mačko tudi s svežim mesom, poskrbimo da je le-to neoporečno, torej jo hranimo z mesom, ki je namenjeno ljudem.
ribe: surove ribe vsebujejo encim, ki uničuje vitamin B1 – pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči hude spremembe na živčevju (poškodbe možganov); če jih skuhamo ta škodljivi encim uničimo; odvisno od vrste rib lahko nekatere od teh vsebujejo tudi nenasičene maščobne kisline, ki mački škodijo; poleg tega ribe vsebujejo zelo malo vitamina E; takšna hrana je primerna samo kot občasen priboljšek, ne kot osnovni vir hranilnih sredstev.
jajca: nikoli ne hranimo celih surovih, saj vsebujejo snov avidin, ki spremeni vitamin biotin tako, da ga mačka ne more izkoristiti – pomanjkanje biotina pri mački povzroča suho kožo, ki se pretirano lušči, dlaka pa je brez leska in grda; sam rumenjak ali kuhano jajce pa sta dober vir beljakovin.
mačke ne hranimo s pasjo hrano, saj zanjo vsebuje odločno premalo beljakovin živalskega izvora in lahko resno ogrozi zdravje naše mačke;
dodatki k hrani: ne dodajajmo vitaminskih in mineralnih dodatkov k uravnoteženi hrani, saj lahko resno ogrozimo zdravje naše mačke – hipervitaminoza!
ne ponujajmo mačkam perutninskih kosti, saj so lahko drobljive in se lahko mačka zaradi njih zaduši;
ne hranimo mačke z ostanki naše hrane, saj je za naš okus pripravljena hrana (začimbe) neprimerna za mačko in tudi ni uravnotežena mačjim prehranjevalnim potrebam;
ne hranimo mačjih mladičev z različnimi hranami za dojenčke, saj so popolnoma neprimerna prehrana zanje, ker ne vsebujejo dovolj vseh snovi, ki jih mačji mladič nujno potrebuje za normalen razvoj.

 

Če se nikakor ne moremo spremeniti

 

Najbolje bo, če se sami discipliniramo in spremenimo nepopolne obroke za mačko (npr. kuhano ali surovo meso, jajca, ribe ipd.) v priboljške, ki jih ponudimo mački samo občasno in v minimalnih količinah – ne kot cel obrok;

najmanj en obrok dnevno, ki ga ponudimo mački, naj bo iz pripravljene uravnovešene hrane (briketi ali pločevinka);

Najprimernejša prehrana za mačke je torej kupljena, industrijsko pripravljena hrana, ki vsebuje vse snovi v pravem sorazmerju, da zadovolji vsakodnevne prehrane naše mačke in ji zagotovi zdravo in dolgo življenje. Za lastnika mačke pa je takšna prehrana tudi najbolj enostavna in udobna. Na našem tržišču imamo dovolj veliko izbiro različnih vrst kakovostne pripravljene hrane, vaša mačka pa je dovolj pametna, da vam bo pokazala, katera od njih ji gre najbolje v slast.

 

 

 (avtorica: Thea Friškovec, vzrediteljica in felinološka sodnica))